Veiligheidsglas (gelaagd glas)

Glas draagt bij aan een fijne leefomgeving: het beschermt tegen weersinvloeden en het laat daglicht in je woning binnen. Bovendien wordt glas steeds meer onderdeel van een ontwerp. Zo worden er complete wanden van glas toegepast. Dat is ontzettend mooi, maar het mag natuurlijk niet afbreuk doen aan de persoonlijke veiligheid of beveiliging. Het type glas dat u kiest voor deze grote oppervlakten is daarom essentieel. Standaard glas noemen we ook wel breukglas. Dit kan bij een kleine breuk al voor gevaarlijke scherven en/of openingen zorgen. Het kan leiden tot diepe snijwonden en ander lichamelijke letsels. Kies daarom voor gelaagd glas. 

Inbraakwering en de verschillende klassen
Om die gevaarlijke breuk of scherven te voorkomen, wordt er bij gelaagd glas PVB folie gelamineerd. Als het glas breekt, zal het ook bij deze kleine breuk blijven. Het glas zal niet verder breken of openen. De mate van beveiliging wordt bepaald door de hoeveelheid folies en glasbladen. Op die manier kan het glas zelfs praktisch ondoordringbaar worden. Gelaagd glas – of beveiligingsglas – wordt getypeerd op de mate van inbraakwering. Deze klassen liggen vast in de norm EN256. 

Voor woningen gelden de volgende klassen:
P2A/P3A: standaard inbraakwerend glas
P4A: zwaar inbraakwerend glas
P5A: extra zwaar inbraakwerend glas

Draadglas (veiligheidsglas)
De naam zegt het al: draadglas heeft ingelegde draden die het glas bij elkaar houden. Dit is veiligheidsglas, maar kan alsnog letselschade veroorzaken. Wanneer er veel belasting plaatsvindt op het glas, bijvoorbeeld als het wordt doorgeslagen of wanneer er iemand doorheen valt, ontstaat er een opening. De kans op letsel is niet minimaal bij dit type glas. We raden daarom aan om draadglas niet te gebruiken als veiligheidsglas. Wel kan het gebruikt worden in de schuur of in een bergingsdeur. Draadglas is oorspronkelijk redelijk transparant, maar er bestaan ook gekleurde varianten. Wij kunnen de meest gangbare soorten vrijwel direct leveren.

Gehard glas
Gehard glas is zo’n vijf keer sterker dan regulier glas én bestand tegen grote temperatuurverschillen. Dit type glas is op een speciale manier gemaakt en is heel moeilijk te breken. Maar als het toch breekt, dan breekt het op een veilige manier. Het valt namelijk in kleine (onscherpe) stukjes uiteen.

Hardglas heeft een speciale productiemethode. Het wordt verhit in een oven, om vervolgens snel af te koelen. Zo optimaliseert de stijfheid en de sterkte van de glasplaat. Het buigt minder snel, het is harder en veel sterker. Dankzij deze methode is het veilig en stootvast glas.

Hardglas wordt vaak gebruikt om te beschermen tegen inbraak of om letsel zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan zijruiten van auto’s, glazen deuren, glazen kasten en glazen tafels. Ook floatglas, dubbelglas of figuurglas kan gehard worden. Deze procedure moet op maat gemaakt worden, dus de levertijd is wat langer dan onze reguliere levertijd. Gemiddeld moet u rekening houden met 2 tot 3 weken.

Brandvertragend glas
Om te zorgen dat een eventuele brand zich minder snel verspreidt, wordt brandvertragend glas ingezet. Dit is veiligheidsglas met een brandvertragende werking die kan verschillen van 30 tot 60 minuten. In sommige gevallen kan het brand vertragen tot wel 90 minuten. Het is daarom niet gek dat de overheid steeds vaker dit type glas eist in openbare ruimtes. Denk aan ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, luchthavens en theaters.

Soorten brandvertragend glas
Er zijn verschillende soorten brandvertragend glas. Zo bestaan er geharde varianten, maar ook gelaagd glas met een gietharslaag. Sommige brandvertragende beglazing is gelaagd met een opschuimende brandvertragende gel. Deze gel zet uit bij een hoge temperatuur om zo een hard en ondoorschijnend scherm te creëren.

Bent u op zoek naar veiligheidsglas of wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.